Ö. V. 'Purple Cayenne', H. 'Jalapeno', U. V. 'Habanero', H. 'Orange Wonder'.


Att odla Chili

När jag sår använder jag en Pluggbox, värmematta och ljusramp.

Börja med att använda en pluggbox fyll den nästa full med blomjord eller annan bra jord, blandat med perlite/vermiculit. Överst lägger du på såjord ca 1 cm, sätt fröet 5mm beroende på storlek). Sätt dit en etikett. Vattna och håll jorden fuktig (sprayflaska) inte blöt, locket hjälper till att hålla jorden fuktig men vädra om det blir allt för fuktigt på locket. Ha pluggboxen på en värmematta och vänta, ofta tar det 10-30 dagar beroende på Chilisort.

När plantorna grott, tar du bort plyggboxen från mattan och sätt dem under en ljusramp. Ha dem inte för länge på mattan då blir de långa och klena, så vänta inte på att alla fröna ska gro. Nu vill de ha ljust och svalt så de växer sig kraftiga, inte under 18 grader.

Plantera om när de första till andra karaktärsblads paret börjat komma (de bladen efter de första hjärtebladen), i en 9 cm stor kruka. Lägg lite blomjord blandat med hönsgödsel (1 msk) i bottnen och fyll upp med blomjord blandat med perlite. Låt de vattnas underifrån och med rumstempererat vatten. Nästa plantering blir 13 cm stora krukor, vid varje omplantering ta lite mer gödsel. Plantera om en till två gånger till och sista krukan bör vara 7-8 L, 30 cm stor. Chili tycker inte om att stå i vatten, så låt jorden torka upp något mellan vattningarna.

Väl utomhus efter avvänjning ska Chili stå varmt och skyddat från vind, gärna i ett växthus. Toppa gärna chilin så den förgrenas och blir buskig samt klipp bort den första fröställningen för att stimulera plantan att sätta flera skott.