Perenner

Perenner är växter som kommer tillbaka år efter år och då undantagsvis ogräset. De kikar fram på våren, växer och frodas, på hösten eller vintern vissnar de ner och kommer tillbaka nästa vår. Pryd din rabatt med färg och form eller plantera dem i krukor på en balkong.Akleja (Stjärnakleja) Black Barlow
Aquilegia vulgaris

Mörklila till svarta dubbla blommor. Gammaldags perenn mormorsväxt. Höjd 60 cm. Trivs bäst i soliga till halvskugga lägen. 
Akleja (stjärnakleja) Nora Barlow Aquilegia hybrida

Dubbla rosaröda blommor med vita toppar. Höjd 85 cm. Trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen.


Akleja (stjärnakleja) White Barlow Aquilegia vulgaris

Vita dubbla blommor. Gammaldags perenn mormorsväxt. Höjd 60 cm. Trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen.


Blåverbena Verbena hastata

Kommer från östra Nordamerika, där den trivs i tropiska och varma delar. De flesta Verbenor hittar man på prärier, ruderatmarker och vid vägrenar.

Blåverbenan är härdig i stor delar av Sverige bortsett från de flesta andra Verbenor. Det är en fin rabattväxt som passar i samplanteringar med rödblommiga grannar, t.ex. Stjärnflocka eller Ormrot. Det är en hög (100-150 cm) och lättodlad perenn som är populär bland annat hos fjärilar och humlor. Verbenan har en förvedad stam med upprätta stjälkar som förgrenar sig i toppen. Blommorna är små,  blålila och pryder hela ax- eller vippliknande blomställningar, blommar Juni-September. Planeras i måttligt näringsrik jord, något fuktigt men väldränerat i full sol.


Daglilja Hemercallis

En mycket vacker perenn med stora orangefärgade blommor, varje blomma blommar endast en dag men det är fler knoppar på stjälkarna så de avlöser kontinuerligt varandra. Blommar mellan Juni-September. Liljans blad kikar fram tidigt på våren och bildar senare under säsongen en lummig buske, och bjuder på eleganta blommor som pryder trädgårdens rabatter.

Tålig, bör stå på samma plats länge, delning sker på våren eller efter blomning. Vill ha mycket vatten under blomning, men inte stå för blöt. Halvskuggigt läge, ca 1 m.


Darrgräs Briza maxima

Ett ettårigt Italienskt gräs med hängen som små klockor. Väldigt dekorativa och fina när det viner till. 30 cm hög. Planteras på en solig plats i uppluckra och bördig jord. Kan användas till te, för att lindra törst. Passar i rabatten eller till en blommande äng. Bra som snittblomma i torra buketter. 


Eldtörel Fireglow Euphorbia Griffithii

Växer ursprungligen i ekskogar och bland rhododendron, lite ovanlig nästan bortglömd, men väldigt fin speciellt bland perenner med grönt bladverk. Trivs bäst i surjordar, ca 70-80 cm. En växt med gröna blad på upprätta stjälkar nederst och brunröda blad i toppen med små gula blommor. Finns andra sorter som har gröna blad och gul topp. Dela Eldtöreln på våren, den breder ut sig med utlöpare som sticker upp som små röda skott ur jorden.


Glansmiskantus Kleine Silberspinne Miscanthus sinensis

Ett mycket vackert gräs. Upprättväxande sort som blir 90-140 cm högt och upp till 90 cm brett. Blommar med rosasilvriga plymmer i sept-okt. Trivs i näringsrik, fuktig men väldränerad jord. Sol.


Gräslilja Sisyrinchium angustifolium

En bedårande söt liten perenn, med blåa små blommor. Tuvbildande med blågröna blad som liknar spretiga grässtrån. Blommorna växer på liknande strån, plantan blir ca 20 cm. Blommar Maj-Juli. Trivs i stenpartier, klippskrev, tråg eller i rabatten. Soligt läge i väldränerad och sandblandad jord, zon 2-4.

Frö. Sås inomhus Januari-Maj. Fröerna blandas med sand och fördelas jämnt på den fuktade jordytan. Täcks ej. Om groning ej inträffat inom en månad placeras sådden i kylskåp ca en månad. Därefter utomhus i skuggläge. Kan även sås september-november utomhus i krukor eller på friland avsett för uppdrivning. Grotid 1-3 mån.


Hosta Blue Mouse Ears

Årets hosta 2008. En minihosta som passar bra till både krukodling och i rabatter. Höjd 20 cm. Blåa blommor och blågröna blad. Trivs bäst i halvskuggiga till skuggiga lägen.


Hosta Night before Christmas

Vita blad, med breda mörkgröna kanter och lavendelfärgade blommor. Höjd 45 cm. Trivs bäst i halvskuggiga till skuggiga lägen.


Hosta Raspberry Sundae

En mycket iögonfallande hosta! Vita och ljusgröna blad samt hallonröda stammar och stjälkar. Perfekt till krukodling. Höjd 40 cm. Trivs bäst i halvskuggiga till skuggiga lägen. 


Höstsilverax Brunette Actaea Simplex

Släktet är hemmahörande i Japan och Nordöstra Asien och en relativt nya sorten "Brunette" är framtagen av Dansken Paul Petersen. En lättodlad perenn som korades till årets perenn 2018. En mycket dekorativ fjärilsväxt med ursprungligen mörkgröna blad till sorter med purpurbruna blad. Utsökt som solitär eller i samplanteringar med Stjärnflocka, Anistopp, blodtopp, trebladspira, prydnadsgräs och perukbuske. 

Placera i soligt läge för att framhäva den riktigt fina färgen i bladverket och i fukthållande jord. Kräver en lång varm sommar för att blomma. Blommar med ax som till en början är som pärlor runt stängeln, efter det börjar de små vita sagolika blommorna spricka som slutligen är gräddvita. En riktigt fin dekorativ perenn med en härlig doft, blommaxen passar bra till snitt och håller länge. Blommar September- Oktober, höjd 120-180 cm. Växten är lätt giftig. Rådjursresistent. 


Trädgårdsiris Black Swan Iris germanica

En stilren skönhet i mörkt lilasvarta blommor med blåsvart skägg. Blommorna doftar gott och blommor i Maj-Juni. Höjd ca 55 cm. Rådjurssäker. Plantera i väldränerad och lätt humusrik jord. Härdig i hela landet, men bör vintertäckes och placeras i väldränerat läge. 


Rabattiris Kaboom Iris sibirica

En iris med blåvioletta blommor och vit mitten. Blommor i Juni-Juli och höjd 70-80 cm. Trivs bäst i fuktigt läge men kan planteras i de flesta jordar. Passar fint i en rabatt eller vid en damm. Fin snittblomma. Zon 5. 


Kinesisk Kärleksört Carmen Hylotelephium spectabile

Härstammar från Ostasien. Bra bi- och fjärilsväxt. Stjälkarna är köttiga och går i en blågrön ton, upprätt växtsätt med äggformade, glatta blad. Blommorna är stjärnformade, mörkrosa och växer i platta, täta knippen. Fin i rabatter och stenpartier då den tål torka bra. Blir ca 35 cm hög och blommar i Augusti-Oktober. Sol-halvskugga, måttligt näringsrik jord och väldränerat.


Gulbladigt Kruståtel Tatra Gold Deschampsia flexuosa 

Ett långsamväxande gräs med lysande gula blad som under säsongen övergår till limegrönt. Trivs bäst i väldränerad gärna lite näringsfattig jord, med klarar det flest typer av jord. Höjd 20 cm med vipporna 40 cm. Blommar i juni-aug. Sol.


Lavendel Ellagance Pink Lavendula angustifolia

Lavendel med milt ljusrosa täta blomspiror, buskig och välgrenad planta. Djupt grågrönt bladverk. Blommor Juli-September, 30 cm. Avhärdas och planteras ut efter risk för frost. Zon 2-3, kan övervintras på väldränerad växtplats. Radavstånd 30 cm, plantavstånd 20 cm. Sol.

Nyhet våren 2018!


Näva Rosemoor Geranium x magnificum

Kompakt växtsätt med vackra mörkt rosavioletta blommor. Blommar rikligt i Juni-Augusti. Plantera i näringsrik jord i ett soligt till halvskuggigt läge. Höjd ca 40 cm. Kan odlas i hela landet, på en skyddad och väldränerad plats. 


Röd solhatt Alaska E Echinacea x hybrida

Alaska är en vacker fin blomma med vita dubbla blommor, de lutar sig lätt tillbaka runt den bronsfärgade mitt knappen. Blommor fram till hösten Juli-Oktober. Höjd ca 55 cm. Plantera i lätt humusrik och väldränerad. Kan på skyddad och väldränerad plats odlas i hela landet.


Stjärnflocka Roma Astrantia major

En söt perenn med stjärnlika blommor i rosa. Ett lummigt och tuvliknande växtsätt, höjd ca 60 cm. Blommar i Juni-September, passar bra som snittblomma och att torka. Placera i sol-halvskugga i näringsrik, väldränerad och mullrik jord. Kan odlas i hela landet, mycket härdig.


Stjärnflocka Rosensymphony Astrantia major

En söt perenn med stjärnlika blommor där knopparna är röda och slår ut i vitrosa . Ett lummigt och tuvliknande växtsätt, höjd ca 60 cm. Blommar i Juni-Augusti, passar bra som snittblomma och att torka. Placera i sol-halvskugga i näringsrik, väldränerad och mullrik jord. Kan odlas i hela landet, mycket härdig.


Stäppsalvia New Dimension Blue Salvia nemorosa

Buskig och kompakt planta med täta blomspiror i midnattsblå. Populär hos fjärilar. En härdig perenn som blommar länge hela säsongen, Juni-September, zon 4-5. Fin både i rabatten och i krukor. 25 cm rad- och plantavstånd 20 cm. Avhärdas och utplanteras efter risk för frost. Sol-halvskugga.

Nyhet våren 2018!