Lyckas med tomaterna

Att odla tomater är lätt och de flesta gror snabbt i sålådan. Det finns inte så mycket som är bättre än att få njuta en solmogen egenodlad tomat. Så god, så söt, och det bästa av allt är att man har gjort den själv. Äntligen får man njuta av sin odlings resultat.

I butikerna finns det en hel uppsjö av tomatsorter, allt får lågväxande till högväxande. Tomater som hänger i stora klassar från en ampel, på någons balkong. Buskiga tomater eller kruktomater som passar utmärkt till den som inte har så stor plats, likt ett växthus. De trivs bra i ett fönster eller mot en solig vägg, i skyddat läge.

Tjuvas eller inte tjuvas är ju en fråga. Ofta brukar det var att på de högväxande tomaterna ska man ta bort sidoskotten, som börjar växa i förgreningarna. Plantan blir starkare och tjuvas inte på kraft från sidoskotten. De lågväxande brukar inte tjuvas om det inte står något annat, de ska växa mer kompakt som en buske, och ha massa tomater på alla dess grenar.


Placera dina tomater

De första du bör tänka på är tomaternas placering när de börjar växa till sig. Har du ett växthus kan du välja högväxande tomater, som binds upp med snöre. De tar också stor markyta antingen att du planterar direkt i jorden eller i krukor. Krukstorleken är minst 20 Liter.

Har du inget växthus utan en balkong kan du välja något lägre sorter eller spara golvyta och hänga upp tomaterna i amplar. Tänk på att vattnet inte ska stanna kvar i amplen.

Antingen om du inte har växthus eller balkong, kan du odla tomater. Mot en vindskyddad och solig vägg eller på fönterbrädan. Välj då kruktomater eller busktomater, som trivs och ger mycket tomater i en 5-10 Liters kruka. Bara det är mycket sol och att du inte torkar ut tomaterna kan du snart skörde mogna, goda tomater. 

Att fröså tomater

Så dina tomater i Mars-April, för kultiveras inomhus. Fyll en pluggbox eller andra små krukor som du har med 2/3 blomjord, blandat med perlite. Fyll upp med såjord och sätt dina frön på några millimeters djup. Fukta jorden något.

Om du har en värmematta sätt boxen eller krukorna på den och när tomatfröerna grott, tar de bort mattan. Nu vill de ha mycket ljus, inget direkt solljus på de spröda groddarna men ljust. Har du växtlampa använd den, ha den ganska nära plantorna och öka avståndet successivt som de växer.

Plantera om när tomaterna fått 1-2 karaktärsblad, de bladen efter de första hjärtebladen. Fyll en större kruka med blom- och perlit blandning och ha gärna en masked hönsgödsel i bottnen. Eller näringsvattna ett par veckor senare efer plantering. Plantera plantan något djupare, till de första blad paret, i den nya krukan så bildas nya rötter och tomatplantan bli starkare.


Vänj tomaterna för utelivet

När nattemperaturen är 8 grader eller mer är det dags att vänja tomaterna för de kommande utelivet. Har du växthus kan du ta ut dem där, lite extra tidigt. Börja placera dina plantor i ljust läge, inte i direkt solsken till en början, några timmar. Fortsätt vänja dem i 2-4 dagar och öka tiden successivt.

Plantera om dem till större krukor och öka mängden hönsgödsel i bottnen eller näringsvattna efter någon vecka. Placera ut dem på sin plats, där de ska frodas och ge goda tomater.

De högväxande kan man börja binda upp eller stötta att börja med. Plocka även bort tjuvskotten på dessa tomatsorterna. När du sen till sommaren plockar de första mogna tomaterna, glöm inte att njuta!