Luktärtor


Beeline  Lathyrus odoratus

Högväxande luktärt som blir upp till 1,8 meter. Ettårig, klätterväxt. Ljuvligt doftande mix av färgar och favorit för både människor och insekter. Passar bra i kruka, rabatt och som snittblomma. Sås i Januari-Maj eller September-Oktober. Blommar i Maj-Oktober.

I slutet i Maj när risken för natt frosten är borta kan man ha dem ute i några dagar och plantera dem med 30 cm mellanrum. Trivs i lätt fuktig jord och vindskyddat läge. Blommar i Maj-Oktober, plocka bort överblommade blommor så förlängs blomningen.


Belinensis Lathyrus

En fantastiskt och ovanlig gulorange luktärta. Doftar ljuvligt och inte likt andra luktärtor. Trivs att växa mot en vägg eller staket, 90 cm hög och 60 cm bred.

I slutet av Maj när risken för natt frosten är borta kan man ha dem ute i några dagar och plantera dem med 45 cm mellanrum. Trivs i lätt fuktig- och väldränerad jord i vindskyddat läge. Mycket sol. Blommar Juni-Oktober, plocka bort överblommade blommor så förlängs blomningen.


Noel Sutton

En högväxande gammal favorit, som blir uppemot 2,25 meter. Fortfarande den bästa sorten bland de blåa luktärtorna. Färgrik och kraftig tillväxt. Så mellan September-April. Blommar Juni-September. Härdig ettåring. Mild doft.

Plantera ut luktärtorna i April med 15 cm mellanrum. Plocka bort överblommade blommor så förlängs blomningen.

Swan Lake

En hög luktärt 2,25 meter som passar bra som snittblomma. Rena vita blommor med krusiga kronblad. Idealisk för beskärning eller att ha den hög mot en spalje. Så mellan September-April, blommar mellan Juni-September. Mild doft. Härdig ettåring.

Plantera ut luktärtorna i April med 15 cm mellanrum mot ett stöd. Vill ha soligt och vindskyddat läge. Plocka bort överblommade blommor så förlängs blomningen.