.

Kryddor

Antingen drömmer man om en riktigt stor och fin kryddträdgård i ett soligt läge, där man strosar runt i gruset och sveper handen över de lummiga aromatiska kryddorna längd efter längd efter längd. Eller vill man bara få en önskan om att få ha egna kryddor till middagen, att det stå några fina kryddor i krukor av de man använder mest och nära till hands vid grillen eller vid ingången till köket. Det bästa är att börja någonstans och de flesta kryddorna är vackra att få växa till sig och blomma. Både dekorativa och användbara. 


Basilika 


Citrongräs Cymbopogon

Det dekorativa citrongräset används mycket i den asiatiska matlagningen, dess friska, starka citronsmak ger en fin touch åt grytor och dressingar. Odlas bäst i kruka i söderläge eller i växthus i väldränerad jord. Skär bort ytterhöljet på stråna innan de används. 1 stor planta, 12 cm kruka. 


Citronmeliss Melissa officinalis L.

En lättodlad flerårig kryddväxt 70-100 cm, som både är tålig och har dekorativa små vita blommor i bladvecken. Lockar till sig bin och är fin både i kruka i ett soligt fönster, kryddträdgården och i perennlandet till grannarna stjärnflocka och akleja. Man plockar bladen efterhand, färska och bäst innan plantan blommar. Använd till fågel, fisk, kött till såser, sallader och omelett, gott i ett örtte tillsammans med pepparmynta och honung och som dekoration på små efterrätter. En aromatisk doft och smak av citron. Anses vara lugnande för hjärta och sinne. Trivs i torra som fuktiga jordar. Sol till halvskugga. Frostkänslig.


Fransk dragon Artemisia dracunculus 

Gammal, välkänd växt, mest för köket och en av de vackraste örterna. Nära släkt med malört, åbrodd och gråbo. Växer som en buske. Sirliga, smala blad med god arom. Blommorna är pyttesmå, oansenliga. Placeras i sol, väldränerad, fuktig, mullrik jord. Höjd 70-80 cm. Delas på våren omkring vart fjärde år. Markera plantan på hösten, eftersom hela plantan fryser bort och nya skott kommer på våren. Vacker tillsammans med stenkyndel. Används i matlagning, man använder späda blad och skottspetsar, som är godast strax före blomningen i juni. Till såser som bearnaisesås, till fisk, ägg, kyckling, lamm, en tomatsallad, soppor och råbiff. En kvist i vinägerflaskan. Färska blad godast. Frys in hellre än att torka bladen. Härdig till mellersta Sverige. 9 cm kruka.


Lager Laurus nobilis
Klassisk krydda med aromatiska, stora, blanka blad och en elegant vacker växt. Kan formklippas. Skapar en känsla av medelhavet i trädgården, terrassen eller balkongen. Odlas i stor kruka i sol till halvskugga i väldränerad jord. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och gödsla då och då. Tas in för övervintring frostfritt och klipps på hösten eller i februari. 1 stor planta, 12 cm kruka.


Pepparmynta Mentha piperita

En väldoftande flerårig kryddväxt som doftar ljuvligt av mint. Odlas inomhus eller utomhus, fin både som solitär i kruka eller i sin rabatt. Kan användas som te, både färsk eller torkad. Sol till halvskugga. Jorden ska vara något fuktig, väldränerad och näringsrik. Upptill 60 cm. 11 cm kruka.

Finns även kryddsalvia, dill, gräslök, oregano, koriander, curryört och lavendel.