Chili och Paprikor


Chilipeppar, paprikor och tomater tillhör familjen potatisväxter och visst har man sett att vissa potatisplantor bär frukter som just liknar små tomater eller små rund chili, men de har nog mer liknelser än så.

Paprikan är sötare i jämförelse med chilipepparn och ämnet som ger frukternas dess hetta heter Capsaicin och ju mer desto starkare. Capsaicin är ett fettlösligt, färg- och doftlöst, vaxartat ämne som lurar hjärnan att tro att det bränns. Att äta chili i måttliga mängder och styrkor är både gott och nyttigt för kroppen, som frigör Endofiner. Skulle det bli för mycket av det goda, kan man lindra hettan med ett glas fet mjölk eller grädde.Chili Anaheim Capsicum annuum

En smakrik och mild chilisort som ursprungligen är från Mexiko som senare kom till Anaheim i Kalifornien tidigt 1900-tal. Ger stor skörd, chilin plockas vanligtvis när den är grön.

Plantera ut chilin i Maj - Juni, när risken för frost är över. Plantera i stora krukor, lådor i ett växthus eller på en varm, solig och skyddad plats. Avhärda plantan några dagar innan den planteras ut, i slutet av Maj. Skörd Juli - Oktober, lite senare för de plantor ute. Näringsrik jord och regelbunden gödsling speciellt när blomningen börjat.

1 L Kruka

Nyhet våren 2018!


Chili Bhut Jolokia Capsicum annuum

En av världens starkaste chili, hanteras varsamt. Vid full mognad är den röd. Ger bäst skörd i växthus, planteras ut Maj - Juni, när risk för frost är över. Planteras i stora krukor, lådor i näringsrik jord. Ge extra näring när blommorna börjat utvecklas. Skördas Juli - Oktober, plocka regelbundet frukt för att stimulera till mer skörd.

1 L Kruka

Nyhet våren 2018!


Chili Hungarian Black Capsicum annuum

En het chili som blir ca 7,5 cm och en färgsättning som nästan är svart vid full mognad. Vill man ha något mildare kan man plocka frukterna när de är djupt röda. Ger bäst skörd i växthus men kan även planteras på ett soligt och skyddat läge, blir något mindre skörd och senare. Planteras ut Maj - Juni, när risk för frost är över. Planteras i stora krukor, lådor i näringsrik jord. Ge extra näring när blommorna börjat utvecklas. Skördas Juli - Oktober, plocka regelbundet frukt för att stimulera till mer skörd.

1 L Kruka

Nyhet våren 2018!


Chili Orange Wonder

En stark chili som ger många orange glödande frukter per planta. Grönt lummigt lövverk med frukter som växer upprätt. En färgstarkt fin planta med heta frukter, som livar upp krukrabatten.

Utplantering i större krukor eller behållare, när risk för frost är över Maj-Juni. Välj en varm, solig och skyddad plats eller i ett växthus. De plantor som växt upp i växthus är större och ger skörd tidigare än de som är ute. Skörd Juli-Oktober. Hantera varsamt, starka, tvätta händerna ordentligt efteråt.

1 L Kruka


Chili Padron Capsicum annuum

Padron är en populär chilisort som används mycket som tapasrätt. Enkelt kan man steka chilin med olivolja och avsluta med en nypa flingsalt. Sorten är riktigt god, fruktig men kallas också 'Rysk roulette' då ungefär var tionde är riktigt stark.

40-60 cm hög, skördas traditionellt som grön men kan plockas i alla mognadsfaser, full mognad är de röda. Utplantering i större krukor eller behållare, när risk för frost är över Maj-Juni. Välj en varm, solig och skyddad plats eller i ett växthus. De plantor som växt upp i växthus är större och ger skörd tidigare än de som är ute. Skördas Juli - Oktober.

1 L Kruka

Nyhet våren 2018!


Paprika

Paprika som ger krispiga, avlånga frukter kallas även 'Snackpaprika'. En tidig och lättodlad sort. Planteras ut i större krukor eller behållare, när risk för frost är över Maj-Juni. Välj en varm, solig och skyddad plats eller i ett växthus. De plantor som växt upp i växthus är större och ger skörd tidigare än de som är ute. Skördas Juli - Oktober i alla mognadsfaser, plocka efterhand för att stimulera mer blomning, mer frukt.

1 L Kruka

Nyhet våren 2018!