Att odla gurka

Att odla gurkor är enkelt och väldigt gott dessutom. Speciellt kul kan det vara för barnen att ta del av skörden och gå runt med en krispig och saftig gurka. Det finns väldigt många sorter att välja mellan både långa gurkor, kortare som man kan göra inläggningar på och sen finns det också den populära djungelgurkan bland annat. Den har små frukter på ca 3 cm och påminner om en minivattenmelon med smak av citrus, visst låter det spännande. Nedan är lite tips om gurkodling.


Att så gurka"Vanlig gurka" gror väldigt fort om man jämför mot djungelgurkan som tar ca någon extra vecka på sig. Så inte för tidigt, de vanliga gurkorna har ett kraftigt växtsätt på alla håll, behöver snabbt bindas upp och växer snabbt högre. Djungelgurkorna växer mer klängigt inte så brett men även då växer snabbt på höjden och slingrar sig fast med sina klängen så ge dem ett stöd.

Så gurkfröerna på högkant och gärna i en liten kruka, pluggbox eller Rootmaster, i såjord. Efter uppkomst vill den ha planteringsjord och en något större kurka, placera ljust och i rumstemperatur. Vid all omplanering av gurkor ska rotbasen INTE placeras längre ner i krukan under jorden, eftersom gurkor lätt drabbas av rothalsröta. Den tycker inte om att få vatten eller ha fuktig jord runt sig, då den lätt ruttnar. Plantera ner gurkan på samma höjd som i föregående kruka och vattna gärna underifrån eller en bit från rotbasen.  

Sidoskott

Gurkor bildar sidoskott som ska klippas bort när frukt börjar komma i bladveken eller kan man klippa bort sidoskotten efter två bladpar. Skulle det inte växa ut några sidoskott kan man testa att toppa plantan som förgrenar den. Informationen här kan skilja sig från olika gurkor och sorter, läs mer om sorterna här . Det kan även skilja sig lite på pollineringen om plantan har han- och honblommor eller bara honblommor.

Pollinering

Det finns tre olika slags gurkor om man ska prata om pollinering. Monoecious som är av en äldre sort, sätter han- och honblommor och måste pollineras för att bilda gurkor.

Den andra sorten är gynoecious och sätter nästan bara honblommor, ibland kan man få med sig frön i fröpåsen till gurkor som sätter hanblommor, pollinerare eller köper man två olika sorters gurkplantor. Antingen hjälper man plantorna med pollineringen, eller sköter insekterna det. Man får placera dessa två plantor vid varandra och att han sätter alla frön.

Tredje gurkan sätter frukt som redan är befruktad parthenocarp, används av yrkesodlare i varmväxthus, den sorten är förädlad och ger inga kärnor i frukten. Skulle den bli pollinerad kommer frukten få en bitter smak.

Hur ser man skillnaden på han- och honblommor

Honblommorna har en slags knöl som sitter under blomman, denna knölen är själva gurkfrukten och den saknas hos hanblommorna.

Stöd och uppbindning

Ge plantan stöd tidigt och bind gärna upp den senare under sommaren i taket. Fäst en lös ögla vid rotbasen och låt plantan växa runt snöret. Vissa gurkplantor kan man odla liggande på marken gärna på ett lager halm. De kan odlas i drivbänkar, läs om de olika sorterna här.

Gurkor älskar värme och är känsliga för kyla, som vänta med att plantera och ta ut dem tills mitterna av sommaren. Ge näringsrik jord, gödsla regelbundet och ha jorden lätt fuktig, då gurkor inte tål torka.

Djungelgurka vinterförvaras

Skörda hela sommaren och till hösten, djungelgurkan kan man vinterförvara då den tål att torka. Beskär den och placera frostfritt men ljust. På våren planterar du den i ny jord och den bildar nya små minigurkor.