Kalendern

Mars

Dagarna blir längre och ljuset kommer tillbaka till oss. Man är trött efter vintermörkret och längtar nu till våren och alla dess lökar och fröer som ska sås. Man blir så pigg och glad när de första tecknena på liv grönska och blommar i trädgården. De tidiga gästerna som snödroppar och julrosor.


Inomhus kan du fortsätta så sommarblommor som lejongap, blomman för dagen, sommarrubeckia, olika trädgårdsastrar, höstvädd, tagetes, blomstertobak och sommardalia.

  • Gallra bland dina gammeldags buskrosor och prydnadsbuskar, bland Jasmin, tok och pärlbuske.

Klipp bort de gamla hallonskotten om du inte redan gjort detta.

Ta fram några utemöbler och njut av de soliga dagarna. Samla kraft och energi av solens D-vitaminer, till att så mer fröer och planera nya projekt i trädgården. Glöm inte att ta med något varmt och gott att dricka.

Plantera om dina pelargonier med näringsrik ny jord och en större kruka. Ta sticklingar och plantera dem i en liten kruka och frukta jorden.

  • Förgro potatisen ljust och svalt. Sätt dem gärna i äggkartonger med huvudskottet uppåt. Motsatt ände där den suttit fast i roten. Det är de starkaste skottet och gror fortast, de andra sidoskotten tar längre tid. Man kan också sätta potatisen på ett tunt jordlager, så rötterna kommer fortare, ger snabbare skörd. 'Rocket' och 'Swift' är de tidigaste. Potatisen sätts i jorden under Maj månad, när jordtemperaturen är minst 8 grader.

Ogräs fritt, tack!

Nu när snön är borta från landen, kan man passa på att rensa bort ogräset. Det vinner man mycket på framöver. Låt löv och vissna blad från perennerna ligga kvar, de isolerar plantorna mot kylan och än är det för kallt att städa i landen.

Plantera Penséer, vårlökar, pärlhyacinter, snödroppar, gyllenlack och violer i fina krukor på trappen. Ta in krukan om det blir ett par minusgrader.

Räfsa gräset

Nu är det dags att räfsa gräsmattan om den är torr och ge den lite gödsel. Mossan växer tidigare än gräset, men kommer ifatt senare. Räfsa försiktigt och börja inte tidigare om den är blöt, det kan skada gräsmattan.

Grönsaker som ska förkultiveras inomhus är tomater, blomkål, bysselkål, äggplanta (aubergine) och purjolök.

Fröer som du kan sätta i växthus eller drivbänkar är bland annat olika salladssorter, ruccola, persilja, morötter, mangold och rädisa.